hány óra?

ez van ma

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

most böffent

  • emole: Bizony, bizony. Lassan visszatér az élet. Tudod, hogy van ez: az ember kreativ... (2012.02.03. 22:37) párizs
  • : hoppá! 2,5 év után moleblog! (2012.02.03. 21:45) párizs
  • emole: Azóta annyi változás állt be, hogy ilyen lett a cucc: m.blog.hu/mo/molehill/i... (2009.12.17. 13:32) jam
  • immortalis: Ugyanilyen motyóm van, csak még van alátolva egy 410-es láda... :) Vesekőzúzás... (2009.12.17. 12:54) jam
  • TrollH: Maci száraz (2009.09.19. 17:57) jaj jaj
  • Utolsó 20

moleblog

„a kellően fejlett technológia nem különböztethető meg a varázslattól" [Arthur C. Clarke]

rádió

Classic fm

stat

CamelPark SEO tools - Google PageRank
 
ennyien néztek meg:
webstat

feedelj rám

code

nem sül többé

2009.01.29. 20:54 | emole | 1 komment

Címkék: gasztro hangulat nosztalgia pék

Vége, nincs több friss reggeli zsömle, nincs több foszlós citromillatú kuglóf. A pékség bezárt (elköltözött?), a bolt megszűnt. Nem lengi be többé a frissen sülő tészta illata a betonvárost, nem illatozik a szőkehéjú kenyér a buszmegállóig, nem sürgölődnek éjjel a péklegények a kemencék mellett, nem formáznak az asszonyok mosolygós zsemléket a tálcán.

Amikor kicsi voltam, nem messze tőlünk, a Robogó utca sarkán is volt egy pékség. Jobb napokon oda jártunk kenyérért, akkor még a kétkilós volt divatban. A műhely kopott ablakán át lestük, ahogyan a dagasztó üstben forog a nyúlós tészta, ahogy az asztalon pihennek a liszttől deres veknik a szakajtóban, ahogy a pék ügyesen lapátra kapja és a kemencébe tolja őket, aztán nagy ecsettel megvizezi, hogy ropogós aranyhéjúak legyenek. És mikor megsültek, kinyílt a műhely ajtaja, és sorban állva párosával dobálták ki az üzlethelyiségbe a forró kenyereket. Alig tudtuk a szatyorba tenni, úgy sütött. És az illata semmihez sem volt hasonlítható. Alig vártam, hogy hazaérjünk vele, és levághassam a végét - persze nem volt szabad forrón megennem...

Nincs is azóta sem mennyeibb eledel számomra a frissen sült, pattogós héjú fehér kenyérnél.

De akkor is, amikor a vidéki rokonoknál nyaraltunk, reggel az első dolgunk volt, hogy elmentünk a boltba friss kifliért és vajért. Mire hazaértünk, nagynéném már megfőzte a kakaót, és azon nyomban bekebeleztük a vajaskifli társaságában. Azóta hétvégén, ha csak tehetem (és nem vagyok lustább, mint éhes), elmegyek péksütiért, mert az ünnepi hétvégék soha nem létezhetnek hajnali zsömle vagy kalács nélkül. Ettől is ünnep az ünnep. És remélem, maradnak még pékségek, nem száll el végleg, nyomtalanul a gőzölgő kenyér illata, talán valahol még dagasztanak, szakajtanak és sütnek nekem is.

Mert enélkül is lehet létezni, de minek...

zsömlelőhely, R.I.P.

A bejegyzés trackback címe:

https://molehill.blog.hu/api/trackback/id/tr21925130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrollH 2009.02.12. 17:23:01

hüpp!

pedig mi is szeretjük a frissen sült kenyeret... én, és a frissen mellé vásárolt sör, ami energiát ad hazavinni, és mindmegenni

RIP pékség!
süti beállítások módosítása